Actualiteit

Mentale gezondheid van werknemers

By april 29, 2019No Comments

Als werkgever draag je een verantwoordelijkheid over jouw werknemers. Eén van je taken is dan ook om te waken over hun mentale gezondheid. Maar wat kan nu allemaal deze mentale gezondheid beïnvloeden en wat kan jij als werkgever eraan doen om de schade te beperken?

Werkbaarheid van werk

Enkele voorbeelden van mentale schade die werknemers kunnen oplopen zijn stress, burn-out, depressie, … Vaak gaan deze hand in hand met lichamelijke schade. Men krijgt door de mentale schade slaapproblemen, verhoogde bloeddruk, constante hoofdpijn, …

Er zijn verschillende factoren binnen een bedrijf die een gevolg kunnen hebben op het mentale én lichamelijk welzijn van de werknemers. Job inhoud, collega’s, arbeidsomstandigheden, omgeving, werkdruk, … leiden er allemaal toe hoe iemand zich voelt terwijl hij zijn of haar job uitvoert. De combinatie van al deze factoren wordt de werkbaarheid van werk genoemd.

Mentale gezondheid van de werknemers

Wanneer de werknemers zich mentaal gezond voelen zal dit heel wat positieve gevolgen hebben. Uiteraard zullen de werknemers zich beter in hun vel voelen en lichamelijk gezonder zijn. Maar ook de onderneming kan er de vruchten van plukken. Zo zal er minder verzuim zijn, zullen de werknemers beter presteren en een hogere productiviteit zijn. Dit alles leidt tot een enorme kostenbesparing voor de ondernemingen. Klinkt toch goed?

Hoe de mentale gezondheid in jouw onderneming verhogen?

Er zijn verschillende zaken die gedaan kunnen worden om de mentale gezondheid een boost te geven. Zo zijn er organisatorische maatregelen zoals de werkdruk verlagen en een betere werkomgeving voorzien.

Maar er zijn ook individuele maatregelen die de mentale gezondheid verhogen. De onderneming kan een actieplan opstellen zodat de werknemers zichzelf en anderen beter leren kennen. Tijdens dit actieplan kunnen verschillende thema’s behandeld worden:

Persoonlijke drive Waar krijgt de werknemers energie van?
Ken jezelf Wat zijn de valkuilen en de kwaliteiten van de werknemers?
Relatie tussen collega’s Juiste communicatie ontwikkelen
Soigneer jezelf Ontdek wat je zelf nodig hebt om stress e.d. te verminderen.
Persoonlijke uitdaging Probeer eens iets nieuw en ontwikkel jezelf.
Toekomst Wat kan de werknemers in de toekomst blijven doen voor zijn persoonlijke ontwikkeling?

Door deze thema’s te doorlopen krijgt iedereen een inzicht in wat zij zelf nodig hebben om de mentale gezondheid te verbeteren en zich gelukkig op het werk te voelen!

Klaar om zelf aan de slag te gaan? Contacteer ons en je krijgt een oplossing op maat!