Actualiteit

De voordelen van een gelukkigere en gezondere werkomgeving

By april 29, 2019 No Comments

De dag van vandaag is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zeer hip in de bedrijfswereld. Maar dit betekent niet enkel duurzamer ondernemen. Ook de gezondheid op de werkvloer maakt er deel van uit.

Gezondheid zou een onmisbaar element van een onderneming moeten zijn. Want wat is één van de belangrijkste factoren in een onderneming? Juist, het personeel! Ongeveer 90% van de operationele kosten van een onderneming bestaat uit de personeelskosten. Zo zie je maar. Het is niet voor niets dat u moet investeren in uw personeel en hun gezondheid.

Maar wat is een gezonde werkomgeving?

Living Stories behandelt gezondheid op het werk vanuit vier verschillende standpunten:
– Het bevorderen van een gezonde levensstijl
– Ergonomie
– Psycho-sociale belasting door stress, werkdruk, burn-out, …
– De aankleding van de werkplaats

Het juist inspelen op deze standpunten heeft verschillende positieve gevolgen voor de onderneming en de werknemers.

Infographic benefits of a healthy working environment

Positive effects

Stijging van de productiviteit

De productiviteit van de werknemers wordt beïnvloed door twee factoren: de aankleding van de werkplaats en de infrastructuur.
Ongeveer 3 op 10 van de werknemers is onproductief. Door te investeren in een gezonde werkomgeving, zal je als bedrijf de productiviteit zien stijgen. Werknemers zullen ook met meer plezier komen werken. Bovendien zijn ze ook trots op het bedrijf.

Daling van het ziekteverzuim

34% van de verzuimdagen bestaat uit werknemers die thuiszitten door fysieke problemen. Deze problemen worden veroorzaakt door hun werkomgeving. Dit komt doordat ze niet het juiste materiaal hebben op hun werkplek. Hiermee bedoelen we een goede bureaustoel, juiste tafel om aan te werken, verlichting, …

Een goed gezondheidsbeleid binnen uw onderneming kan er dus voor zorgen dat het ziekteverzuim en de fysieke klachten van de werknemers met 38% daalt.

 

Een beter bedrijfsimago

Het bedrijfsimago is zeer belangrijk. Dit is hoe uw bedrijf naar de buitenwereld gereflecteerd wordt. Door te investeren in een goede en gezonde werkomgeving, wordt de aantrekkingskracht van uw onderneming groter. Hierdoor worden nieuwe klanten, nieuwe werknemers en investeerders aangetrokken. Het kan dus niet anders omschreven worden dan een win-win situatie.

 

De investering brengt geld op

Elke euro, die u als werkgever in het bedrijf steekt om een betere en gezondere werkomgeving te creëren, brengt 2,20 euro op. Deze opbrengst komt door alle bovenstaande voordelen. Het loont dus zeker en vast om in een gezonde werkomgeving voor uw werknemers te investeren.