Actualiteit

Is 9-to-5 werken out dated?

By april 29, 2019No Comments

Al jaar en dag werken de meeste ondernemingen met werkdagen van 8u. Maar is dit vast stramien nog steeds toepasbaar?

Focus on being productive, instead of being busy.

Van waar komt deze 8-uren dag?

Het principe van 8 uur per dag te moeten merken stamt af uit de periode van de industriële revolutie. Het was toen een manier om de werkuren van fabrieksarbeiders te verminderen. Deze (toen) nieuwe aanpak werd bekeken als een revolutie op vlak van menselijk werken.

Vandaag wordt deze vaste werkdag nog steeds toegepast. We werken 8 uur aan een stuk en nemen slechts zeer weinig pauze. Sommigen onder ons werken zelfs doorheen hun middagpauze. Maar is dit wel goed? Bevordert dit onze productiviteit of houdt het ons juist tegen?

Structureer je dag!

Uit een recente studie is gebleken dat het aantal uren in een werkdag niet in van belang is. Om productief te werken is het van belang hoe je jouw werkdag juist structureert. Een voorbeeld uit de studie is dat mensen die trouw zweren aan korte pauzes in plaats van lange werkuren, meer productiever zijn dan hun collega’s.

Het ideale zou zijn dat men ongeveer een klein uur werkt en dan een kwartier pauze neemt. Dit komt omdat onze hersenen zich slechts een uur volop kunnen geven om te functioneren. Dit uur wordt dan telkens gevolgd door een korte periode (15 tot 20 minuten) van een dipje.

Pauze nemen werkt!

Mensen die erin slaagden om dit werkritme van de hersenen toe te passen in hun werkschema, slaagden erin om een uniek niveau van concentratie te behalen. Gedurende een periode van een klein uur kunnen zij zich 100% focussen op hun taken en zo deze taken ook beter uitvoeren. Doordat zij zich zo kunnen focussen worden ze ook niet afgeleid door externe prikkels.

Vanaf dat zij voelen dat ze vermoeid worden en hun concentratie afneemt, nemen ze een korte pauze. Tijdens deze pauze houden ze zich met niets van hun werk bezig, zodat hun “baterijen” op een zeer korte termijn terug helemaal opgeladen zijn. Zo kunnen zij weer voor een uur terug in hun werk “duiken”.

Zo zie je maar dat wanneer je tijdens een korte periode goed kan doorwerken, je meer werk gedaan krijgt dan normaal. Maak dus even een kleine wandeling naar een collega, ga een frisse neus halen, … tijdens je pauze en je zal zien dat jouw productiviteit een enorme boost krijgt!

Dus zoals de reclame van Royco zegt: “Investeer in pauze, want pauze nemen werkt!“.

Bron: Forbes